sâmbătă, 24 martie 2012

ACUPUNCTURA rezumat CAM

ACUPUNCTURA - REZUMAT CAM (medicina complementara si alternativa – CAM - este un grup de diverse sisteme de îngrijire medicală şi de sănătate, practici şi produse care nu sunt în prezent considerate a fi parte din medicina conventionala)

 Acupunctura se bazează pe convingerea că qi-ul (energia vitala) curge-prin intermediul reţelei de corp de-a lungul unei căi de meridiane. Qi se spune că afecteaza starea unei persoane, spiritual, emoţional, mental şi fizic. Potrivit TCM, qi-ul are două forţe, yin si yang. Yin si Yang sunt fortele opuse ce lucreaza împreună pentru a forma un întreg. Forţele de yin şi yang depind unele de altele şi sunt realizate într-un ciclu fără de sfârşit, cum ar fi cald şi rece, zi şi noapte, sănătate şi boală. Nimic nu este niciodată doar yin sau yang. Ambele există în toate lucrurile, inclusiv in oameni. Cand yin si yang nu sunt în echilibru, poate deveni blocat qi. Qi-ul blocat provoaca durere, în caz de boală, sau alte probleme de sănătate.

Se utilizeaza acupunctura, dieta, terapia pe bază de plante, meditatie, exercitii fizice, şi de masaj pentru a restabili sănătatea prin corectarea qi-ul de deblocare şi echilibrarea yin şi yang de echilibru.


Cei mai multi acupuncturisti practică acupunctura în conformitate cu tradiţiile  medicinei chinezesti. Cea mai veche carte medicală cunoscuta, scrisă în China acum 4000 de ani, descrie utilizarea acupuncturii pentru a trata probleme medicale.

In 1976 a  inceput cercetarea privind acupunctura în Statele Unite. Douăzeci de ani mai târziu, Food U. S. and Drug Administration (FDA) a aprobat acul de acupunctura ca un dispozitiv medical. Multe boli sunt tratate cu acupunctura, dar este folosit în principal pentru a controla durerea.Există mai mult de 2.000 puncte de acupunctura pe corpul uman, cu puncte de acupunctura specifice sunt tratate pentru fiecare condiţie.

Acupunctura poate provoca reacţii fizice în celulele nervoase, glanda pituitara, şi părţi ale creierului. Aceste răspunsuri determina eliberarea de substante chimice din creier. In acest fel, acupunctura afectează tensiunea arteriale şi temperatura corpului, stimuleaza activitatea sistemului imunitar, şi provoca cresterea numarulkui de endorfine,analgezice naturale ale corpului.

Metoda de acupunctura cea mai bine-cunoscuta utilizeaza acele din oţel inoxidabil, putin mai subtiri decat un fir de par. Acestea se introduc în piele.

 Exista si alte metode de acupunctură care nu utilizează ace.Unele tehnici de acupunctura includ următoarele:
• electroacupunctura: o procedură în caresunt trimise impulsuri electrice slabe, prin intermediul acelor
• punctul de acupunctura Trigger
• laser acupunctura: utilizarea unui ac cu laser slab

• acupunctura cu microunde: utilizare a unui dispozitiv cu microunde ataşat la un ac de acupunctura pentru a oferi radiaţiilor de microunde
• acupressure: masaj la nivelul degetelor. La pacienţii cu cancer, presopunctura a fost folosit pentru a controla simptomele cum ar fi durerea sau greaţă şi vărsături
• moxibustion: un tip de terapie cu căldură

• elasticitate: o procedura in care un pahar de sticlă rotunjit (ventuza) este incalzitşi pus cu capul în jos pe o zonă a corpului, facand un vid care deţine cupa la nivelul pielii. Ventuza este folosita pentru a creşte fluxul de sânge si qi-ul, pentru a deschide porii pielii şi pentru a permite toxinelor sa paraseasca organismul

Studiile ştiinţifice cu privire la utilizarea acupuncturii pentru a trata efectele secundare cancerului si a cancerului sunt  incepute recent. Studiile de laborator şi pe animale sugerează că acupunctura poate reduce vărsăturile induse de chimioterapie şi intari sistemul imunitar în timpul chimioterapiei. Studiile pe animale susţin utilizarea electroacupuncture pentru a evidenţia durere de cancer.  Studierea efectelor acupuncturii au demonstrat ca aceasta modifică răspunsul sistemului imunitar.

În studiile clinice s-a demonstrat de asemenea ca  acupunctura reduce, la unii pacienti cu cancer, durerea. Într-un studiu, cea mai mare din pacienţii trataţi cu acupunctura au putut să întrerupă tratamentul cu medicamente pentru ameliorarea durerii sau micsora dozele.

Un studiu randomizat a constatat că acupunctura este mult mai eficace in ameliorarea durerii articulare si rigiditate la pacientii care iau inhibitori de aromatază.

Mai multe tipuri de studii clinice au aratat ca acupunctura reduce greaţa şi vărsăturile cauzate de chimioterapie, chirurgie, mai ales impreuna cu vitamina B6.

Un studiu de presopunctură a fost făcut pentru ameliorarea simptomelor de greata si voma la femeile care urmează chimioterapie. Studiul a constatat ca presopunctura reduce greaţa şi vărsăturile.

Unele studii au arătat că acupunctura este eficace în ameliorarea bufeurilor la pacientii care iau tratamente hormonale.

Studiile efectelor acupuncturii asupra simptomelor de cancer (altele decât greaţă) şi asupra efectelor secundare ale tratamentului cancerului au aratat ca, pentru multi pacienti, tratamentul cu acupunctura fie ameliorează sau le inrautateste simptomele.

Este important să se caute tratamentul cu acupunctura la un medic calificat, care utilizează un ace de unică folosinţă.

FDA a aprobat utilizarea de ace de acupunctura de către practicanţii licenţiat în 1996. FDA cere ca ace sterile, netoxice fi folosite şi ca acestea să fie etichetate pentru o singură utilizare de către practicieni calificat.

Exista o bază de date on-line www.acufinder.com a furnizorilor de acupunctura licentiati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu