sâmbătă, 24 martie 2012

CANCER: TRATAMENTE ACTUALE SI ALTERNATIVE - 2011

Cancerul este principala cauza de deces în majoritatea ţărilor,din varii motive. Parerea mea este ca 98% dintre medicii si cercetatorii care se pretind cunoscatori în acest domeniu sunt aerieni, debusolati, statisticile motivationale ale acestei boli, date publicitatii, fiind simple supozitii. Se pare ca, in principal, boala afecteaza omenirea din cauza îmbătrânirii şi creşterii populaţiei mondiale, precum şi datorita obiceiurilor cauzatoare de cancer, cum ar fi fumatul si alcoolul. Prostii! Cunosc si sunt sigura ca si dv. cunosteti persoane care fumeaza de o viata si nu s-au imbolnavit cat si persoane care nu fumeaza si au cancer la plaman!

Bazat pe statistici aproximativ 12.7 milioane de cazuri de cancer si 7,6 milioane de decese de cancer sunt estimate a fi avut loc doar in 2008 (Siegel et al Ca Rac. J Clin 61:212-236, 2011).
Cancerul de san este cancerul cel mai frecvent diagnosticat si principala cauza de deces în rândul femeilor, reprezentând 23% din cazurile de cancer totale si 14% din decesele provocate de cancer. De aceea pe acest blog se vor gasi informatii si posibile tratamente ce se adreseaza, cu precadere, acestui tip de neoplasm.

Gata cu statisticile si generalitatile! Este o boala grava iar timpul este cel mai mare dusman al bolnavului! Din momentul depistarii cancerului, timpul se comprima. Intalnesc, pe zeci de forumuri si zeci de bloguri, intrebari disperate despre stadializare, despre cat mai are persoana respectiva de trait. Disperare!


Parerea mea este ca problema esentiala este cine, cum si de ce a trait, in cazul in care se cunosc persoane care au supravietuit acestei orori! Nefericitul care a intrat in acest lagar nu are timp sa va lamuriti dv. in ce stadiu este boala si cat e de grava! Este letala atat timp cat nu s-a descoperit gena nemuririi! Orice stadiu este o urgenta majora, de o gravitate maxima. Implacabil!

CERCETARI RECENTE, CLINICE SI DE BAZA IN CANCERUL DE SAN:

Două colective de cercetători, au găsit, se pare caracteristica universală a cancerului. După cum au explicat cei doi cercetători, este vorba de o proteină-marker, receptor pentru hormonul hipofizar FSH. Studiul a fost publicat de cea mai bine cotată revistă medicală pe plan global – “The New England Journal of Medicine". Astfel boala ar putea fi mai usor depistata si tratata.

Savantii de la Institutul Elvetian de Cercetari Experimentale asupra Cancerului (ISREC) si de la Scoala Politehnica Federala din Lausanne (EPFL) au izolat proteina periostin, pe soareci, si au demonstrat ca, fara aceasta proteina, nu se formeaza metastaze. "Fara aceasta proteina, celula susa canceroasa nu poate sa se dezvolte intr-o metastaza. Ea dispare sau devine latenta", a declarat prof. Joerg Huelsken de la EPFL, coordonatorul studiului. Sub titlul "Interactiunile dintre celulele susa canceroase si nisa lor guverneaza colonizarea metastazica", cercetatorii de la EPFL si ISREC afirma in articolul publicat in revista Nature ca "blocarea functionarii periostinei impiedica formarea de metastaze". Nivelurile serice ale periostinei sunt crescute la pacienţii cu cancer de san cu metastaze osoase, comparativ cu pacienti similari cu cancer de san fara dovezi de metastaze osoase. Nivelurile serice ale periostinei pot servi ca marker de metastaze osoase la cancerul de san. Astfel, expresia periostin se pare ca faciliteza adeziunea celulelor tumorale la suprafaţa osoasă.

A fost creat un vaccin care reduce tumorile, se arata intr-un studiu publicat in Analele Academiei Nationale Americane de Stiinte (PNAS). Testat pe soareci, acesta a redus considerabil marimea aglomerarilor canceroase. Concret, vaccinul se bazeaza pe prezenta proteinei MUC1, molecula aflata la suprafata celulelor in peste 70% din cele mai letale tipuri de cancer, indeosebi in cancerul de san.Prin intermediul proteinei MUC1, "vaccinul provoaca un puternic raspuns imunitar, care permite reducerea marimii tumorii cu 80%", sustine dr. Geert-Jan Boons, coautor al studiului si profesor de chimie la Centrul de studii impotriva cancerului din statul Georgia.Un alt coautor al cercetarii, Sandra Gendler, cercetatoare la clinica Mayo din Arizona, considera ca "este prima data cand un vaccin face sistemul imunitar sa identifice si sa omoare celulele canceroase, in functie de anumite proteine". Vaccinul ar putea fi folosit si la om, in completarea chimioterapiei si chiar ca masura de prevenire la persoanele cu risc.

Osteopontin a fost initial caracterizată în 1979 ca o fosfoproteină. Nivelul OPN plasmatic la pacienţii cu cancer de san metastatic este mai mare de 138ng / ml, comparativ cu grupurile de control, care au 123 ng / ml. OPN este un important factor anti-aptotic în multe situaţii, un jucător activ în multe procese fiziologice şi patologice, inclusiv in vindecarea ranilor, procentul osos, tumorigeneza, inflamaţii, ischemie şi raspuns imunitar. Prin urmare, manipularea concentraţiei plasmatice de OPN poate fi utila în tratamentul bolilor autoimune, metastaza cancerului, osteoporoza si unele forme de stres.

Inhibitori de peptide reprezintă agenti puternici şi terapeutici în ultimii zece ani. Peptidele au fost aprobate pentru tratamentul diferitelor boli şi câteva sute sunt în studii de testare clinică . Avantajele inhibitorilor de peptide sunt specificitate mare, toxicitate mică, reducerea cantitatilor acumulate in tesuturi. Cu toate acestea ,inhibitori de peptide sunt mult mai costisitori decât medicamentele tradiţionale cu care se trateaza cancerul.

Există unele medicamente chimioterapice noi. Unul dintre ei, nabpaclitaxel (Nanoparticule legate de albumină paclitaxel), a fost aprobat pentru pacienţii cu cancer metastatic cu precadere celor care nu au reuşit cu prima linie de tratament. Nabpaclitaxel, de asemenea, cunoscut sub numele de nanoparticule legate de albumină paclitaxel sau Abraxane, este o terapie front pentru cancer de sân metastatic şi non-cancer pulmonar cu celule mici (în asociere cu carboplatina). Recent, mai multe studii de faza II, au sugerat un rol pentru nab-paclitaxel ca monoterapie si, in asociere cu alte medicamente, pentru tratamentul de prima linie al cancerului de san metastatic.Rata de răspuns cu nab-paclitaxel este în acelaşi interval ca unele terapii combinate de linia a doua, cu avantajul suplimentar de a avea toxicitate mai mica .

Al doilea grup foarte interesant de agenţi anticancer se compune din microtubule stabilizate epothilones (ixabepilone a fost aprobat numai în SUA), care sunt indicati pentru pacienţii cu tumori rezistente la antraciclină şi taxani.

Foarte indicati in tratamentul pacienţilor cu cancer de san metastatic sunt, de asemenea, inhibitori de RFCE, inhibitori ai mTOR Ras şi inhibitorii PARP. În prezent aceste terapii sunt in faza I-III de studii clinice.

Tratamentul cu inhibitori Mirna Mirna care imită în mod specific la celulele tumorale, va deveni, probabil, realitate în viitorul apropiat.

Genistein: compusul natural Genistein (GE), aparţine clasei isoflavone, boabele de soia fiind o importanta sursă . Flavonoidele au un spectru larg de indicatii farmacologice, dar activitatea lor impotriva cancerului este cea mai importanta. În special, GE sa dovedit a fi un instrument valoros pentru inhibarea metastazelor cancerului. O serie de studii au sugerat ca GE ar putea induce apoptoza in cancerul de san si efecte inhibitoare. Rezultatul studiului a fost că nivelul ridicat de GE este asociat cu un risc redus de cancer de sân. Genisteina, daidzeina şi glyciteina sunt cele trei isoflavonoide majore, cu o substanţă chimică structură similară cu estrogeni, gasite in soia si produsele din soia, a caror proprietăţi au fost studiat extensiv. Genisteina a fost identificată ca isoflavona predominant conţinuta în soia. Multe experimente încheiate au aratat ca funcţionează ca un inhibitor in carcinogeneza moleculară. În plus faţă de efectele sale estrogenice, genisteina se pare ca poseda proprietati anti-cancerigene ce se exprima printr-o cale independentă de ER, fiind astfel benefica pentru cancerul de san ER-negativ.

Numeroase studii au atribuit un potenţial efect chemopreventiv uleiului de măsline, extra-virgin, bogat in antioxidanti si grasi monosaturati (MUFA), cum ar fi acid oleic. Acesta este asociat cu incidenţă scăzută de mortalitate cardiovasculară şi unele forme de cancer, inclusiv cancerul de san. Persoanele care consuma diete bogate în fitoestrogeni au incidenţă mai mică de imbolnavire de cancer de san dar si o rata mai mica a mortalităţii. Dietele asiatice sunt bogate în produsele care conţin soia, compuşi ce ofera protecţie împotriva aparitiei sau progresiei cancerului de san Acestea includ isoflavone, saponine, acizi fenolici, fitosteroli, inhibitori de protează, şi proteine bioactive şi peptide, cum ar fi lectine şi lunasin.

Persoanele cu niveluri serice de calcitriol (vitamina D3) mai mare de 62 nmol / L prezintă o rata de 75% de scădere a mortalităţii în cancerul de sân. Riscul de cancer de san este cu 58% mai mic atunci când nivelurile de vitamina D sunt mai mari de 90 nmol / L, in comparatie cu femeile cu un nivel mai mic. Vitamina D afectează căi diferite, cum ar fi ciclul celular, apoptoza, receptorii, angiogeneza şi hipoxia, toate legate de creşterea cancerului de sân, progresia şi metastazarea.

Phenylboronic acid (PBA) şi esterii diphenylboronic (DPBE) sunt tipuri de derivaţi ai acidului boronic care acţionează ca inhibitori de protează serin. PBA este mai eficientă decât BA şi scade viabilitatea celulelor canceroase în opt zile. Se pare că PBA ar putea fi un tratament de cancer promiţător şi ar putea eventual, să fie utilizat profilactic.

Studii importante au relevat faptul că Bortezomib este activ împotriva multor afecţiuni maligne, inclusiv afecţiuni maligne hematologice şi tumori solide (de exemplu, de san, de prostata, plamani, pancreas, colon, ovarian, cap şi gât). Bortezomib a demonstrat activitatea sa ca agent unic si in asociere cu mai multe alte medicamente citotoxice, cum ar fi 5-fluorouracil, irinotecan, gemcitabina, doxorubicină şi docetaxel, şi cu radiaţii, consolidarea atât terapie chimioterapie şi radiaţii (RT)-induse de apoptoza. Bortezomib a demonstrat, de asemenea, eficacitatea în câteva rânduri de celule rezistente la terapiile standard. În plus, combinaţii de bortezomib cu antracicline au dovedit rolul eficient în terapia cancerului de san. Folosind un model BT-474-bazate pe xenograft de cancer de san umane, cercetatorii au descoperit ca o combinatie de bortezomib cu doxorubicina lipozomală îmbunătăţeşte eficacitatea anti-tumorala şi apoptoza creşte.

Recent, un inhibitor nou proteazomal a fost proiectate şi sintetizat. Acest compus, numit BU-32, conţine o suplimentare de acid boronic. Paclitaxel (PAC) este un medicament utilizat pentru tratamentul cancerul de san, ovarian, pulmonar,al capului si gatului. Acest medicament este cunoscut pentru efectele adverse în diferite organe, cum ar fi inima şi creierul.Recent, rezultatele au indicat clar faptul că borul amelioreaza efectele adverse induse de acest compus prin deteriorarea ADN-ului.

Curcumina a fost studiata pe scara larga, deoarece exprima diferite efecte anti-cancer, pro-apoptotice, activităţi anti-angiogene şi anti-metastatice, mecanismul molecular al acestor efecte fiind atribuit reprimarii factorilor de transcriptie, factor crucial pentru supravietuirea celulara. Deoarece studiile pe animale au arătat că acest compus,curcumina, poate vindeca bolile cardiovasculare, strategia de tratament cu curcumina este clinic buna, fără o toxicitate semnificativă.

Retinoizi sunt compuşi care includ atât instrumentele derivate naturale şi sintetice de vitamina A sau retinol. Acestia au rol important in a reglementa proliferarea, dezvoltarea, metabolismul şi diferenţiere celulara. S-a demonstrat faptul că aceşti compuşi împiedică carcinogeneza intr-o varietate de ţesuturi, inclusiv de sân. All-trans-retinoic acid (ATRA), oxidat de retinol, inhiba proliferarea celulelor cancerului de san, în principal.

Acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA), par a preveni cancerul de san si a influenţa activitatea enzimelor şi proteinelor legate de semnalizarea intracelulara şi proliferarea celulelor. Recent, s-a demonstrat că acesti acizi grasi polinesaturati exercita puternice efecte anti-inflamatoare, anti-apoptotice, anti-proliferative si anti-angiogene. De asemenea dieta de ulei de peşte previne formarea de leziuni osteolitice in oase. Semintele de in reprezinta cea mai bogata sursa de acizi polinesaturati. Tratamentele cu acizi grasi polinesaturati sunt în curs de dezvoltare, datorită potenţialului acestora de a creşte eficacitatea în tratamentul cancerului de san fără a avea efecte adverse suplimentare.

Studii numeroase au arătat că polifenolii de ceai verde reduc incidenţa şi progresia cancerului de san.

Lunasin a fost identificata în soia şi alte fasole, cereale şi plante pe bază de plante, cum ar fi grâu, orz, secară, amarant, sunberry, wonderberry. Efecte semnificative sinergice s-au observat când lunasin fost combinata cu aspirina (0,5 mM), rezultând o reducere de 73% din numarul de celule.

Aspirina (acidul acetilsalicilic), a fost demonstrată ca unul dintre agenţii cu cea mai promiţătoare eficacitate chemopreventiva impotriva mai multor tipuri de cancer. Cu toate acestea, utilizarea aspirinei este asociata cu efecte secundare nedorite, complicaţii ulcer peptic, în special sângerarea şi prejudiciul mucoasei de la nivelul stomacului, intestinului subţire şi colon.

Indol-3-carbinol un element nutritiv derivat din legume crucifere, cum ar fi broccoli si varza de Brussel,prezintă efecte antiproliferative puternice impotriva cancerului de sân şi reduc raspandirea metastazei.

Melittin reprezintă una dintre cele mai studiate peptide, şi are importante efecte antiinflamatoare şi împotriva cancerului, cu toxicitate redusă. Acesta a fost folosita în aşa-numitele immunoliposomes (LILs), care ar putea deveni un tratament rapid si specific nou pentru cancerul de san. LILs pot fi aplicate la orice tip de tumori determinand liza celulelor canceroase in termen de cateva ore.

Administrarea de psiVEGF-C sau pIL12, inclusiv o combinaţie a celor două psiVEGF-C +pIL12 suprima in mod semnificativ cresterea tumorii si metastazelor cancerului mamar.

Abalone este adesea numit ca "împărat al scoici" în Coreea şi cea mai mare parte consumat ca hrană care determina cresterea rezistenţei la persoanele bolnave şi slabe, datorita conţinutului său ridicat de proteine si vitamine. Abalone trăieste în principal pe buruienile din mare. Unul dintre efectele cunoscute ale extractului de abalone visceral este activitatea sa antioxidanta. Exista insa studii care demonstreaza puternicele efecte anti-tumoarale ale extractului de Abalone visceral. Administrarea orală de extract de Abalone visceral a redus în mod semnificativ progresia tumorii si metastazelor, crescând în acelaşi timp proliferarea si activitatea citolitică a celulelor T.

Extractul de rodie s-a dovedit a fi eficace in tratarea celulele cancerului de san (MCF-7). Cercetatorii au descoperit potenţialul de efecte anti-cancer ce cauzeaza inhibarea proliferarii celulelor si inducerea apoptozei (moartea celulelor!) in celulele umane ale cancerului de san. Cercetatorii au descoperit ca o combinaţie de extract de rodie şi genistein este mai eficace decât extractul singur. Genisteina este un compus gasit in multe plante, inclusiv boabe de soia.

Denosumab este un drog experimental care vizează o proteina ce regleaza activitatea osteoclastelor. Denosumab a demonstrat rezultate promiţătoare în tratamentul pacienţilor cu metastaze osoase, precum şi de gestionare a pierderii osoase din cauza tratamentului cancerului.
Denosumab a fost comparat direct cu bifosfonaţi Zometa intr-un studiu clinic de faza III care au înrolat mai mult de 2.000 de pacienti cu cancer de san cu metastaze osoase.Rezultatele au indicat faptul că denosumab a fost mai eficace decât Zometa la intarzierea complicatii osoase, cum ar fi fracturi, compresia maduvei spinarii, interventii chirurgicale şi radiaţii la os.

Exemestan este un medicament ce scade incidenta cancerului cu pana la 65 la suta la femeile aflate in perioada post-menopauza. Pastila scade nivelul de estrogen produs de organism si, spre deosebire de tamoxifen, nu produce cheaguri.

EXISTA SPERANTA SI IN ACEASTA BOALA. TRATAMENTE REALE EXPERIMENTATE SI EXPLICATE IN NUMEROASE STUDII MA INDREPTATESC SA CRED IN VINDECARE. VA ROG CA, INCEPAND DE ACUM, SA CAUTAM IMPREUNA VINDECAREA, NU LA VRACI CI STIITIFIC! VA ROG SA FACETI CUNOSCUTE EFORTURILE SI EXPERIENTA DV.! ATAT CAT MAI E TIMP!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu