sâmbătă, 24 martie 2012

CARTILAJUL DE BOVINA SI DE RECHIN - sinteza studii clinice publicate


Cartilajul de bovina si de rechin – rezumat CAM

Institutul National de Cancer, precum şi Centrul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă din America sponsorizeaza variate studii clinice (studii de cercetare cu oameni) pentru a studia terapii CAM ( complementare si alternative) pentru cancer.

Cartilajul este o parte dura si flexibila a ţesutului conjunctiv al scheletului. Cartilajul conţine celule numite condrocite, care sunt înconjurate de colagen (o proteina fibroasa) si proteoglicani, care sunt realizate din proteine şi carbohidraţi.

Produsele care conţin cartilaj de bovina sau rechin sunt vândute în Statele Unite ale Americii ca suplimente alimentare.



Cartilajul de la vaci (bovine ) şi rechini a fost studiat in tratamentul cancerului şi alte afecţiuni medicale de peste 30 de ani. Se pare ca exista unsprezece tipuri de rechini,  a caror cartilaj este folosit, care nu dezvolta cancer. Din acest motiv interesul in studierea efectelor posibile in vindecarea acestei maladii cu ajutorul produselor din cartilaj de rechin este ridicat avand in vedere posibilitatea utilizarii acestuia ca tratament de prima linie.

În anii 1960, primul studiu a raportat  că a fost utilizat cartilaj din specia bovină. S-a remarcat scăderea inflamaţiilor (roşeaţă, umflături, durere şi senzaţie de căldură). În 1970 s-a descoperit ca acest cartilaj de bovina conţine o substanţă care blochează angiogeneza (formarea de noi vase de sange). Dacă aceasta crestere a vaselor de sange in tumori poate fi blocata, tumorile se vor micsora sau vor disparea complet.

Interesul în folosirea cartilajului de rechin este crescut deorece acesta este mai activ in prevenirea formarii noilor vase de sange care alimenteaza tumora.

În anii 1980, a fost dat publicitatii, pentru prima oara, faptul ca in cartilajul de rechin exista o substanţă care care blocheaza cresterea vaselor de sange.

În 1998 şi 2005, au aparut numeroase studii clinice despre efectele favorabile ale  utilizarii cartilajului de rechin ca tratament pentru cancer.
Trei teorii au explicat modul în care cartilajul actioneaza impotriva cancerului:

elibereaza produse care distrug celulele canceroase
intareste sistemul imunitar al organismului
blocheza angiogeneza (creşterea de noi vase de sange care alimenteaza tumorile şi le ajuta sa creasca).
Conform studiilor de laborator şi pe animale, a treia teorie pare a fi cel mai sigura.

În studiile pe oameni, produsele din cartilaj au fost date pe gură, aplicate pe piele, injectate sub piele, sau sub forma de clisma.

Într-un studiu de laborator, o formă de pudră cartilaj din specia bovină, denumita Catrix s-a dovedit ca a încetinit creşterea celulelor canceroase umane. Nu este clar dacă acest efect a fost numai asupra  celulelor canceroase si nu au fost afectate si celulele normale.Nu se cunoaste dacă doza utilizată în studiul de laborator ar putea fi utilizata în siguranţă la oameni.

Într-un studiu de laborator s-a constatat ca nu a existat nici un efect asupra creşterii celulelor umane astrocitom (celulele canceroase la nivelul creierului măduvei spinării).

S-a stabilit insa, in diverse studii preclinice ca pudra din cartilaj de rechin creste eficienta sistemului imunitar.

Un studiu publicat arata ca produsul Catrix injectat a determinat cresterea imunitatii la soareci si cresterea energiei care-i face mai activi. Acest efect nu apare atunci când se administrează pe cale orală.Studiul arata ca produsul Catrix impiedica cresterea vaselor de sange care alimenteaza tumoarea. De asemenea, aceste studii au demonstrat efecte in tratarea sarcoamelor si a gliosarcoamelor.

Exista studii pe soareci care confirma faptul ca o formă lichidă de cartilaj de rechin  AE-941 / Neovastat WS opreste cresterea unui număr de tipuri de celule canceroase si blocheaza creşterea de noi vase de sange care sa alimenteze tumorile.AE-941/Neovastat a incetinit cresterea celulelor cancerului de san si raspandirea cancerului pulmonar. În studiul cancerului pulmonar,AE-941/Neovastat a crescut efectele chimioterapiei cu cisplatină.

Începând cu anii 1970, au existat o multime de studii clinice ale cartilajului ca tratament pentru cancer.

Exista informaţii detaliate despre 31 de pacienţi care au fost trataţi cu Catrix  si care au intrat în remisie (semnele şi simptomele de cancer au disparut), insa la 19 pacienţi a recidivat

Pentru aceste motive, eficacitatea cartilajului ca un tratament de cancer nu este dovedită

Un studiu clinic de cartilaj pilule pe 60 de pacientii cu cancer avansat a demonstrat ca la 10 din acesti pacienti cancerul s-a oprit din crestere timp de 12 saptamani sau mai mult insa apoi a inceput sa creasca din nou. La multi pacienti insa boala a intrat in remisie.

Un studiu clinic cu pacienti care nu raspund la chimioterapie sau raditerapie care au fost tratati cu Catrix injectabil a dovedit ca doar un pacient a raspuns favorabil, intrand in remisie pentru 38 de saptamani.

Medicamentele din cartilaj nu au dovedit efecte toxice.

Efectele secundare ale tratamentului cartilajului sunt de obicei uşoare sau moderate.Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului cu acest produs din specia  bovină Catrix cartilaj includ:
• inflamaţie la locul de injectare
• gust neplăcut în gură
• senzaţie de oboseala
• greaţă, varsaturi
• deranjamente stomacale
• febră
• senzaţie de ameţeală
• umflarea scrotului

• crampe abdominale şi / sau balonare
• constipaţie
• tensiunea arterială scazută
• cresterea zahărului din sânge
• slăbiciune generală
• un nivel mai ridicat de calciu în sânge.

Informaţii cu privire la studiile clinice pot fi găsite prin căutarea in următoarele baze de date on-line:

NCI PDQ ® o baza de date cu rezultatele a numeroase studii clinice in care se poate cauta după tipul de cancer, tipul de studiu, locaţie, sponsorul studiului, şi / sau numele drogurilor. Aceste informaţii sunt de asemenea disponibile prin apel la Serviciul de Informare NCIS de Cancer (1-800-4-cancer [1-800-422-6237], TTY: 1-800-332-8615).
NCCAM
Occam pagina web ce oferă link-uri la studiile de la NCI PDQ ® - bază de date privind studiile clinice.
ClinicalTrials.gov, un serviciu oferit de National Institutes of Health (NIH), dezvoltat de Biblioteca Nationala de Medicina, este o bază de date conţinând informaţii privind studiile clinice pentru multe boli  inclusiv a cancerului.
FDA nu a aprobat cartilajul ca tratament pentru cancer. Produsele din cartilaj sunt vândute în Statele Unite, ca suplimente alimentare. În Statele Unite ale Americii, suplimentele alimentare sunt reglementate ca şi alimente, nu medicamente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu