sâmbătă, 24 martie 2012

EXTRACTUL DE VASC -STUDII PRIVIND UTILIZAREA IN TRATAMENTUL CANCERULUI

VASCUL – STUDII PRIVIND FOLOSIREA CA TRATAMENT ANTINEOPLAZIC

Vascul este o planta care creste, semiparazit, pe mai multe tipuri de arbori, printre care mar, stejar, paltin, ulm, pin si mesteacan. Acesta a fost folosit de secole pentru tratarea epilepsiei, hipertensiunii arteriale, durerii de cap, simptomelor menopauzei, infertilitate, artrita, reumatism.

Vascul este una dintre terapiile cele mai studiate ca medicament complementar şi alternativ pentru cancer. În anumite ţări extrasul din vâsc european se numără printre cele mai prescrise tratamente pentru bolnavii de cancer.
Aceste produse sunt fabricate şi vândute sub nume de brand, inclusiv:

• Iscador ( Iscar).
• Eurixor.
• Helixor.
• Isorel (Vysorel).
• Iscucin.
• Lektinol (Plenosol).
• Abnoba-Viscum.
Eficienta produselor din vasc variază în funcţie de mulţi factori:
•tipul de copac gazdă pe care creşte vâscul
•perioada anului in care se recoltează
•specia de vasc
•dacă extractul este fermentat sau nefermentat
•dacă extractul este preparat prin metode homeopatice
•compania care fabrica produsul.
Extractele de vasc sunt preparate pe bază de apă sau soluţii de apă şi alcool. Unii utilizatori cred că tipul de extract de vasc ales depinde de tipul tumorii şi sexul pacientului.

Vascul a fost utilizat de druizi şi vechii greci. In numeroase legende apare ca un panaceu universal care "vindeca-tot". Interesul în utilizarea vâscului ca un posibil tratament pentru cancer a inceput insa în 1920.
Extractul de vâsc s-au dovedit a distruge celulele canceroase in laborator si  a stimula sistemul imunitar.Din acest motiv, vascul a fost clasificat ca un tip de modificator de raspuns biologic (o substanţă care stimulează răspunsul organismului la infectii si boli). A fost demonstrat ca extractele de vâsc previn formarea de artere de sange noi necesare tumorilor sa creasca.

Ingrediente din vasc care au fost studiate pentru utilitatea lor în tratarea cancerului includ:
• Alcaloizi.
• Viscotoxins.
• Lectinele.

Extractul de vâsc este studiat ca un agent anticancerigen posibil, deoarece s-a demonstrat ca are numeroase efecte benefice asupra sistemului imunitar,in laborator a ucis celulele umane de cancer injectate in soareci si sobolani, protejeaza ADN-ul celulelor albe din sânge, inclusiv a celor care au fost expuse drogurilor chimioterapeutice.

Extractele de vasc sunt de obicei administrate prin injectare sub piele (subcutanat) de 2 - 3 ori pe saptamana pe perioade diferite de timp.
Au fost facute numeroase studii de laborator şi pe animale cu extract de vasc, individual sau în amestec cu alţi agenţi.Aceste studii au mai demonstrat faptul ca extractul de vasc sustine sistemul imunitar prin creşterea numărului şi a activităţii diferitelor tipuri de celule albe din sânge.

Exista studii care au demonstrat eficienta unui tip de vasc european (IscadorQ) care are puternice efecte împotriva cancerului, la anumite tipuri de cancer, dar nici un efect impotriva cancerului pe alte tipuri de celule canceroase. Exista si un studiu de laborator care sustine ca extractul de vasc a cauzat cresterea rapida a mai multor tipuri de celule canceroase umane. Acest fapt nu a fost insa confirmat si de alte studii recente de laborator.

Rezultatele studiilor pe animale au sugerat că extractul de vâsc este util în scăderea efectelor secundare ale tratamentului chimioterapeutic si radioterapiei, şi că aceasta contracareaza efectele secundare ale drogurilor utilizate.
Cele mai multe studii clinice, prin folosirea vascului pentru tratarea cancerului au fost efectuate în Europa. Cele mai multe rezultate publicate sunt in Germania.

Un studiu retrospectiv realizat intre 1993 şi 2000 privind utilizarea unui extract de vasc (Iscador), ca tratament adjuvant, pe termen lung, în 800 de pacienţii trataţi cu chimioterapie şi / sau radioterapie pentru cancerul colorectal care nu s-a raspandit, a constatat, la pacienţii trataţi cu Iscador, ca au avut mai putine evenimente adverse şi supravieţuirea fără boală imbunătăţită, comparativ cu pacienţii care nu au primit tratament adjuvant cu Iscador.
În 2002, Centrul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă (NCCAM), în cooperare cu Institutul National al Cancerului (NCI), a inceput inscrierea de pacienti pentru un studiu de faza I clinic a unui extract de vasc (Helixor A) şi gemcitabină la pacientii cu tumori solide avansate. Studiul este acum închis, iar datele sunt analizate si urmeaza a fi date publicitatii.
Se pare ca extractul de vasc are foarte putine reacţii adverse grave. Acestea includ frecvente dureri la locul de injectare, dureri de cap,inflamaţie, febră, frisoane.Au fost insa raportate si câteva cazuri de reacţii alergice severe, inclusiv şoc anafilactic.

In Statele Unite ale Americii Food and Drug Administration (FDA) nu a aprobat utilizarea de vâsc ca tratament pentru cancer sau orice altă boala.

In concluzie: in acest moment nu există suficiente dovezi pentru a determina utilizarea extractelor de vasc ca tratament pentru cancer, cu excepţia studiilor clinice. Aceste studii vor oferi, in scurt timp,mai multe informaţii despre utilitatea vascului in tratarea anumitor tipuri de cancer.

 Cu toate acestea, avand in vedere ca timpul este dusmanul bolnavului de cancer, se pare ca rezultatele studiilor clinice sunt suficiente pentru multi pacienti in orientarea asupra acestei terapii complementare. Oricum decizia trebuie luata impreuna cu medicul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu