sâmbătă, 24 martie 2012

CANCERUL DE PROSTATA – ALIMENTATIE SI SUPLIMENTE DIETETICE

Cancerul de prostata-alimentaţie şi suplimentele dietetice (PDQ ®)

Acest rezumat din medicina complementara si alternativa (CAM) ofera  informaţii si o prezentare generală a utilizării diferitelor alimente şi suplimente alimentare pentru reducerea riscului de aparitie a cancerului de prostata si pentru tratamentul acestuia.

Cancerul de prostata este cancerul cel mai frecvent la barbati, noncutanat, care afectează 156 de barbati din 100.000, vârsta medie de diagnostic de cancer de prostata fiind de 67 de ani.

Multe studii sugerează că utilizarea CAM in cancerul de prostata este frecventa in randul pacientilor, precum şi utilizarea de vitamine, suplimente cat şi a anumitor alimente.

Multiple studii internationale au raportat rezultate similare. Un studiu suedez publicat in 2011 a constatat că, în general, pacientii cu cancer de prostata au fost mai susceptibili in a utiliza CAM, suplimente si o alimentatie sănătoasa,de exemplu, consumul ridicat de peşte gras şi legume.

Într-un studiu canadian, utilizarea CAM a fost raportată la peste 39% de cazuri de cancer de prostata. Se utilizeaza, în mod obişnuit mai multe din CAM, respectiv plante medicinale, vitamine si minerale. În cadrul categoriilor respective Saw Palmetto, vitamina E si seleniu şi au fost cele mai populare. Cele două motive pentru a alege cele mai populare CAM pentru a stimula sistemul imunitar sunt  pentru a preveni reapariţia cancerului. Conform unui alt studiu canadian aproximativ 30% dintre respondentii la sondaj cu cancer de prostata au raportat folosirea tratamentelor CAM respectiv vitamina E, Saw Palmetto, si licopenul se pare ca au fost cele mai utilizate.

Un studiu britanic, publicat în 2008, a indicat că 25% din pacientii cu  cancer de prostata utilizeaza frecvent produse CAM , respectiv diete cu conţinut scăzut de grăsime,vitamine, si licopen. Majoritatea utilizatorilor CAM citati în acest studiu confirma imbunătăţirea calităţii vieţii şi stimularea sistemului imunitar.

O treime din barbati care au folosit vitamine si suplimente au confirmat eficienta seleniului, a ceaiului verde si a Saw Palmetto. Dintre respondenţi analizati s-a relevat ca 70% folosesc multivitamine, iar 21% suplimente pe bază de plante.
O analiză ampla publicată în 2008 a aratat că, printre supravietuitorii de cancer de prostata, utilizarea vitaminelor sau mineralelor a variat de la 26% la 35%.

Deşi multi pacienti cu cancer de prostată folosesc tratamente CAM, ei nu dezvăluie acesta pentru a  determina utilizarea CAM de catre medicii curanti. Conform rezultatelor PCATS din studiul efectuat doar 43% dintre pacienti utilizeaza CAM sub supravegherea unui profesionist de asistenţă medicală. În două studii separate, 58% din respondenţi au spus medicilor lor despre utilizarea produselor si dietelor CAM.
Cum decideţi, dacă aveti acest tip de cancer, sa utilizati tratamente CAM sau nu? Un studiu calitativ publicat în 2005, descrie rezultatele repondentilor cu cancer de prostata care au fost utilizatorii de CAM sau nu au folosit deloc. Studiul a identificat diferenţele în gândirea pacientilor care au folosit tratamente ale CAM si ceilalti.Decizia pacientilor cu cancer de prostata depinde de tratamentele CAM agreate, de istoricul medical si flexibilitatea factorilor de decizie.Date mult mai amanuntite gasiti in publicatiile de mai jos.

Referinte

Cancer Institute 1.National: Stat Fişe SEER:. Prostată. Bethesda, MD: Institutul National de Cancer, 2011. Disponibil on-line.
McDermott CL, Blough DK, Fedorenko CR, et al:. Medicina complementara si alternativa utilizata in cancerul de prostata nou diagnosticat în rândul pacienţilor. Cancer de sprijin 2012.
Westerlund A, Steineck G, K Balter, obiceiuri alimentare utilizate supliment la barbati cu cancer de prostata:. Cancerul de prostată Suedia studiu. Ann Oncol 22 (4): 967-72, 2011
Eng J, Ramsum D, Verhoef M, et al: Un sondajpe baza de utilizare medicinei complementare şi alternative la barbatii cu cancer de prostata diagnosticat recent.2003. [PUBMED Abstract)
Boon H, K Westlake, Stewart M, et al: Utilizarea medicinei complementare / alternative de bărbaţii cu cancer de prostata diagnosticat: Prevalenţa şi caracteristici. 2003. [PUBMED Abstract]
Wilkinson S, S Farrelly, J Minima, et al: utilizarea de terapii complementare pentru bărbaţii cu cancer de prostata in Marea Britanie. 2008. [PUBMED Abstract]
Bauer CM, Ishak MB, Johnson EK, et al:. Prevalenta si corelarea vitaminelor şi suplimentelor in rândul bărbaţilor cu antecedente familiale de cancer de prostata. 2011. [PUBMED Abstract]
Barqawi A, E Gamito, O'Donnell C, et al: utilizarea suplimentelor pe bază de plante şi vitamine la populaţia cu cancer de prostată. Urologie 2004. [PUBMED Abstract]
Velicer CM, Ulrich CM: vitamine şi minerale, suplimente utilizte dupa stabilirea diagnosticului de cancer,o revizuire sistematică. 2008. [PUBMED Abstract]
Singh H, Maskarinec G, Shumay DM: Înţelegerea motivaţiei pentru utilizarea medicinei convenţionale şi complementare / alternative în rândul bărbaţilor cu cancer de prostata. 2005. [PUBMED Abstract]
Boon H, JB Brown, Gavin A, et al: Barbatii cu cancer de prostată:. Luarea deciziilor cu privire medicina complementară / alternativă. Med Decis Efectuarea 23 (6): 471-9, 2003-noiembrie decembrie [PUBMED Abstract]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu