sâmbătă, 24 martie 2012

VITAMINA C TRATAMENT SAU PANACEU?

Numeroase studii clinice au aratat ca doze mari de vitamina C, administrate pe cale intravenoasă şi orală, pot ameliora simptomele si prelungi durata de viata la pacientii cu cancer.La concentraţii de peste 1000 micromol / L vitamina C este toxica pentru celulele canceroase, nu si pentru celulele normale. Am gasit 3 cazuri, bine documentate, de cancer avansat, confirmate histopatologic, în care pacienţii au avut o mare supravieţuire după administrarea intravenoasă cu doze mari de vitamina C. Având în vedere constatările recente, aceste cazuri indică faptul că rolul vitaminei C în tratamentul cancerului ar trebui să fie reevaluat.

Acum treizeci de ani Cameron, Campbell şi Pauling au raportat efecte benefice ale dozelor mari de vitamina C (acid ascorbic) in terapia pentru pacienţi. Ulterior, studii clinice randomizate de la Clinica Mayo nu au demonstrat nici un beneficiu şi rolul vitaminei C în tratamentul cancerului a fost ignorat. Vitamina C continuă, totuşi, să fie utilizata ca o alternativa pentru terapia cancerului, aceasta deoarece rezultatele obţinute în studiile originale, care au sugerat beneficii clinice nu au fost confirmate de studii clinice controlate, precum şi datorita faptului ca ideea că doze mari de vitamina C sunt selectiv toxice pentru celulele canceroase, pare biologic neverosimila. Sunt insa disponibile informaţii noi referitoare la plauzibilitatea biologica care indica faptul ca acidul ascorbic la concentraţii atinse numai pe cale intravenoasă poate funcţiona ca un pro-medicament pentru livrarea de peroxid de hidrogen.

CAZURILE:


O femeie de 51 de ani a fost descoperita în august 1995 cu o tumoare la rinichi, carcinom cu celule renale 9 cm in diametru, cu tromb extins în vena renală. Rezultate obţinute prin radiografia toracica au fost normale, şi nu exista nici o dovada a bolii metastatice. În martie 1996 o scanare CT confirma metastazarea. Pacienta a refuzat tratamentul cancerului convenţional şi a ales a primi doze mari de vitamina C administrată intravenos, 65 g de două ori pe săptămână, începând cu luna octombrie 1996 şi în continuare timp de 10 luni. Ea a folosit, de asemenea, alte terapii alternative: extract de proteine ​​timus, N-acetilcisteina, niacinamida şi extract de tiroida întregi. În iunie 1997 rezultatele radiografiei toracice au fost normale. În octombrie 2001 o nouă masă 3,5 cm în diametru, in plamanul drept a fost detectata la radiografie. Pacienta a optat iar pentru terapia cu vitamina C intravenoasa. Masa pulmonara a rămas insa constant în dimensiune si a crescut ulterior la 4 cm. ( octombrie 2002). Ea a murit la scurt timp după aceea cu diagnostic de cancer pulmonar si nu recurent sau metastatic.
Acest caz descrie regresia pulmonara a cancerului renal metastatic, la un pacient care a primit doze mari, intravenoase, de vitamina C. Regresia spontană a fost descrisa in cancerul cu celule renale, dar este rara, a apărut la mai puţin de 1% din cazuri. Aici, boala metastatică a aparut la cateva luni dupa nefrectomie , regresiv, nu ca răspuns la ea. De asemenea, cancerul primar a fost de gradul III / IVşi a implicat vena renală, factorii asociaţi cu un prognostic extrem de nefavorabil. De subliniat ca, la mai mult de 4 ani de la întreruperea tratamentului intravenos cu vitamina C cancerul cu celule renale era în remisie completă. Ulterior, un alt cancer primar, pulmonar, cu celule mici a fost diagnosticat la aceasta pacienta, care fuma foarte mult. Cel de-al doilea tip de cancer nu a raspuns la terapia cu doze mari de vitamina C. Din istoricul clinic, se pare ca tumoarea a rămas la o dimensiune constanta pentru mai multe luni şi, probabil, a progresat încet până la moartea pacientei.

Un bărbat de 49 de ani, în 1996, a fost găsit la cistoscopie cu o tumoare primară a vezicii urinare si cu tumori multiple prin satelit prelungite 2-3 cm în jurul acesteia. A fost efectuata rezectia tumorii primare şi a sateliţilor din jurul tumorii, până la musculara aparent normală. Pacientul a refuzat chimioterapia sistemică sau intravezicala si radioterapia, în schimb a ales terapia intravenoasă cu vitamina C. El a primit 30 g de vitamina C de două ori pe săptămână timp de 3 luni, urmate de 30 g, o dată la 1-2 luni timp de 4 ani, intercalate cu perioade de 1-2 luni în cursul căreia a avut perfuzii mai frecvente. La 9 ani după diagnostic, pacientul era în stare bună de sănătate, cu nici un simptom de recurenta sau metastaza. Pacientul a folosit următoarele suplimente: extract de botanica, sulfat de condroitina, crom picolinate, in ulei, sulfat de glucozamina, α-acid lipoic, Lactobacillus acidophilus si L. rhamnosus şi seleniu.

O pacienta de 66 de ani a fost depistata, în ianuarie 1995, cu o masă mare la nivelul L4-5, cu dovezi de extindere in muschii paravertebrali posteriori şi invazia osului. Rezultate obţinute la radiografia toracică au fost normale. Pacienta a fost de acord cu 5 săptămâni de radioterapie locala insa a refuzat chimioterapia, alegand să primească vitamina C intravenos. Ea a primit 15 g de vitamina C de două ori pe săptămână, timp de aproape 2 luni, 15 g o dată pe săptămână timp de aproximativ 7 luni, şi apoi 15 g o dată la fiecare 2-3 luni pentru aproximativ 1 an. Acest lucru a început la mijlocul lunii ianuarie 1995, concomitent cu radioterapia. Două săptămâni mai târziu, la începutul lunii februarie 1995, au rămas palpabili noduli ganglionari cat şi un nod limfatic de col uterin de 1 cm în diametru. De asemenea se evidentiau noduli limfatici stânga, supraclavicular, mai mari de 1 cm. Pacienta a continuat tratamentul cu vitaminac C intravenos. Trei săptămâni mai târziu ganglionii limfatici supraclaviculari şi de col uterin nu mai erau palpabili, nodulul axilar stânga a dispărut, şi nodul axilar drept a scazut in marime la mai puţin de 1 cm. După încă 3 săptămâni, la mijlocul lunii martie 1995, nu mai exista nici limfadenopatie în gât şi nu limfadenopatie axilar palpabilă. La sfârşitul lunii aprilie 1995 un nou nodul de col uterin a fost detectat iar histopatologic a fost la fel cu tumora originală. Pacienta a refuzat din nou chimioterapia şi-a continuat tratamentul cu vitamina C intravenos. Patru luni mai târziu, în octombrie 1995, un singur nod drept submandibular era palpabil, dar supraclavicular şi toate celelalte zone, inclusiv axilla, nu existau ganglioni limfatici palpabili. Terapia cu vitamina C intravenoasa a continuat pana la sfarsitul lunii decembrie 1996, moment în care pacienta era sanatoasa fara nici un semn clinic de limfom. Ea are o sănătate normală la 10 ani de la diagnostic desi niciodată nu au primit chimioterapie. A utilizat suplimentar: β-caroten, bioflavonoide, condroitin sulfat, coenzima Q10, dehidroepiandrosteron, un supliment de vitamina multiple, N-acetilcisteina, un supliment de botanica şi comprimate bismut. Acest caz, este neobişnuit prin faptul că pacientul a refuzat chimioterapie, care ar fi putut produce o remisiune pe termen lung.

Cu toate acestea, deşi nu oferă motive pentru susţinerea terapiei intravenoase cu vitamina C ca un real tratament de cancer, aceste cazuri sustin plauzibilitatea clinică a noţiunii că vitamina C administrata intravenos ar putea avea efecte asupra cancerului, in anumite circumstante.
Acidul ascorbic se pare ca ucide selectiv unele celule canceroase, dar nu celulele normale, prin generarea de hidrogen peroxide. Moartea este mediată exclusiv de ascorbat extracelular, la concentratii farmacologice care pot fi atinse doar prin administrarea intravenoasă. Vitamina C poate servi ca un pro-medicament pentru livrare peroxid de hidrogen la nivelul tesuturilor extravascular, dar fără prezenţa de peroxid de hidrogen in sange.

ATENTIE: Vitamina C reduce efectele medicamentelor impotriva cancerului!

Suplimentele de vitamina C reduc drastic eficienta terapeutica a mai multor medicamente administrate impotriva cancerului. Efecte similare se pot manifesta si in cazul pacientilor umani, sustin autorii acestui studiu publicat in revista Cancer Research.
''Suplimentele de vitamina C pot diminua capacitatea pacientilor de a raspunde pozitiv la diferite terapii oncologice'', explica Dr Mark Heaney de la centrul oncologic Memorial Sloan-Kettering din New York, coordonatorul acestui studiu.
Acesti cercetatori au fost surprinsi sa constate ca toate tratamentele oncologice testate, printre care si tratamentul cu Gleevec, un medicament folosit frecvent impotriva unor forme de leucemie, nu au mai fost la fel de eficiente pe celulele pre-tratate cu vitamina C, fata de celulele care nu au fost expuse la actiunea acidului dehidroascorbic. Astfel medicamentele folosite au distrus cu pana la 70% mai putine celule canceroase tratate cu vitamina C decat in cazul celulelor canceroase ce nu au fost tratate. In cea de-a doua etapa a studiului, cercetatorii au grefat celulele canceroase pe cobai si au constatat ca tumorile se dezvolta mai rapid in cazul celulelor tratate cu vitamina C.
Recomandarea de suplimente de vitamina C in cazul bolnavilor de cancer este foarte controversata. Anumite studii sustin ca, avand in vedere faptul ca vitamina C este un antioxidant, ea ar putea avea efecte benefice impotriva cancerului. Insa anumite medicamente utilizate in chemoterapie produc radicali liberi care pot bloca moleculele de oxigen, fapt ce produce reactii destructive intre alte molecule, conducand la moartea celulei canceroase. Conform autorilor acestui ultim studiu, vitamina C pare sa neutralizeze efectele destructive ale radicalilor liberi asupra mitocondriei (centrala de nergie celulara responsabila cu transformarea nutrimentelor in energie prin procese de oxidare) celulelor canceroase, care astfel raman in viata, in pofida tratamentului prin chemoterapie. Aceste rezultate sunt insa contradictorii, fiind nevoie de noi teste pentru a fi confirmate. Cercetatori de la Institutul national american pentru sanatate (NIH), anuntau in luna august ca injectarea unor doze mari de vitamina C direct in tesutul tumoral, duce la stoparea cu 50% a cresterii tumorilor. Si acest studiu a fost realizat tot pe cobai. Presupusele efecte anticancerigene ale vitaminei C au fost puse pe seama formarii de apa oxigenata (peroxid de hidrogen) in fluidul din jurul tesutului tumoral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu